Bilim insanları yeni bir renk keşfettiler ve bu renge “olo” adını verdiler. Bu renk, günlük hayatta görebileceğimiz renk türlerinden olmasa da belirli yöntemlerle görebileceğimiz bir renk. İnsan gözündeki retinayı uyararak görülebilen bu yeni renk olo, insanlar tarafından inanılmaz bir doygunluğa sahip mavi ve yeşilin karışımı olarak tanımlandılar. 18 Nisan Cuma günü Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmada ayrıntıları görmek mümkün.
İnsan retinasını kontrol altına alıp ışığı algılayan her bir hücre üzerinde programlanabilir kontrol sağlanarak görülebilen renk olonun adının bir anlamı var. Koniler parlak ışıkta devreye giriyor ve görünür ışığın belirli dalga boylarını algılamak üzere uzmanlaşıyorlar – yani kırmızı, yeşil ve mavi. Bu üç koni türü sırasıyla “L”, “M” ve “S” olarak adlandırılıyor, olo adı ise en hassas oldukları görünür spektrumun uzun, orta ve kısa dalga boylarına atıfta bulunuyor.
M konileri yeşile en duyarlı olanlar ancak teknik olarak, L ve S konilerinin tepki verdiği dalga boylarıyla tamamen örtüşen bir renk spektrumuna tepki veriyorlar. Bu nedenle, doğal koşullarda, L ve S konilerini etkinleştirmeden M konilerini etkinleştiremiyorsunuz. Bilim insanlarıysa bu kurala meydan okuyor ve yalnızca M konilerini etkinleştirebilirsek neler olacağını merak ediyorlar. İçerikteki grafik S, M ve L koni hücrelerinin sırasıyla tepki verdiği ışık spektrumlarını tasvir ediyor.
Sadece M konilerini uyarmak, olo rengini ortaya çıkarıyor. Olo aynı zamanda 3 boyutlu renk haritasındaki koordinatlara da atıfta bulunuyor — “0, 1, 0.” Bilim insanları, Olo’yu izole bir şekilde uyardıktan sonra, rengi katılımcıların izlediği görüntü ve videolara da dahil edebildiler.
(Yazı aynı zamanda Okan’ın blogu https://baybonus7840.blogspot.com/ adresinde de yayımlanmıştır.)